Nem a multiknak fáj a legjobban az állandóan változó jogszabályi környezet

Azt valószínűleg senki sem vitatja, hogy a gyakori jogszabályi változtatások egyetlen gazdasági szereplőnek sem tesznek jót. Azonban mind közül -meglepő módon- a közepes méretű vállalkozások szenvednek ettől a legjobban. Ez derült ki a Telekom reprezentatív felméréséből. 

1_2.jpg

A túl gyakori és ad-hoc jellegű jogszabályi változtatások csak növelik a bizonytalanságot, rombolják a bizalmat és feleslegesen növelik a cégekre nehezedő adminisztrációs terheket. A kiszámíthatatlanságnak köszönhetően lassul a beruházási kedv és ez a körülmény feleslegesen von el kapacitásokat a cégektől.

A reprezentatív felmérésben az összes megkérdezett 23,6 %-a jelölte ezt a problémát jelenleg az egyik legfontosabb üzleti kihívásnak (narancssárga vonal). Az átlag is elég magas értéket vesz fel, azonban a bontásban már az is jól látszik, hogy a foglalkoztatottak száma alapján nagy eltérések figyelhetők meg.1.png

A diagramból látszik, hogy ezt a problémát az 5 és 19 közötti létszámú cégek közül minden harmadik tartja jelentősnek, míg az egyszemélyes mikrovállalkozások érzik a legkevésbé gondnak. Ebben valószínűleg az is közre játszhat, hogy a mikrovállalkozások alig dolgoznak üzleti terv mentén, így nincs is mit felrúgnia egy intézkedésnek.

Mindenféleképpen gond ez, annak tükrében, hogy a gazdaságpolitika pont ezeknek a kis létszámú cégeknek próbál kedvezni. Az elmúlt évtizedekben nem sok olyan gazdaságélénkítő programot olvashattunk, amiben ne lenne piedesztálra emelve a KKV szektor, minden kormány kedvenc témája ez.

Ezekben elolvashatjuk, hogy miért érdemel ez a szektor kiemelt figyelmet, amivel nem is vitatkozhatunk. Az viszont már látványos, hogy míg minden kormány ezt a szektort akarja a legjobban segíteni, a szektor tagjainak mégis az a legnagyobb problémája, hogy a jogalkotó túl gyakran és jelentősen variálja a játékszabályokat.

Ezekből az adatokból kiindulva a mindenkori kormány valószínűleg egy 0 forintba kerülő “Ígérem, hogy évente csak maximum egyszer változtatok és az is csak a következő üzleti évben léphet hatályba.” fogadalommal többet tudna segíteni a szektor szereplőin és azoknak valós és megélt problémáin, mint néhány milliárdos program meghirdetésével.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kkv.blog.hu/api/trackback/id/tr7311821725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása