Mindent KATÁ-ról

2017 jelentős változásokat hozott a egyéni vállalkozók legnépszerűbb adózási formája, a KATA terén. A katasleszek.hu alapítóival, az ötletgazda Molnár Szabolccsal és a szakmai részt koordináló Lakó Enikővel beszélgettünk az adózási forma körüli félelmekről, lehetőségekről és a tapasztalatokról. Kezdő és haladó katások figyelmébe egyaránt ajánljuk!

1_17.jpg

Miért és kinek jó a KATA?

Enikő:

Nagyon sok olyan szakember van aki, jó a saját szakterületén, szereti csinálni azt amit csinál és már el is gondolkodott azon, hogy ebből vállalkozást is tudna indítani, de régebben ez elég nehézkes volt, jelentős kiadással járt. Ez nagyon sokakat visszatartott attól, hogy belekezdjenek saját kis vállalkozásuk felépítésébe.

Egy kft-nél 3 millió forintos alaptőkére, illetve ügyvédi és könyvelői segítségre, jelentős kiadásokra van szükség. A kisadózó egyéni vállalkozás létrehozásának mindössze párezer forintos költsége van, és akár saját magunk is el tudjuk intézni, gyorsan megoldható.

Szabolcs:

További nagy előnye, hogy lényegesen leegyszerűsítették a vállalkozással járó adminisztrációs teendőket. Aki nem vállalkozó, talán nem is érti, mennyit kell adminisztrációval foglalkozni, hány hivatallal kell kapcsolatot tartani négy-öt különböző adónem miatt. Ez iszonyatos teher volt az egyéni vállalkozóknak, akik jellemzően egyedül dolgoznak valamin, amiben nagyon jó szakemberek, lelkesek, szeretik a területüket, viszont nem tudnak és nem akarnak könyveléssel foglalkozni. Amikor a KATÁ-t létrehozták, azzal keletkezett végre egy belépő-kategóriás adózási forma. Régebben Magyarországon vállalkozni nehéz volt. A vállalkozók pedig nem éppen örvendtek tisztességes megbecsülésnek. Ennek rengeteg oka van, de a rendszer bonyolultsága különösen nehézzé tette a tiszta működést. A KATA révén viszont sokan eleve tisztán tudják kezdeni, és megszokják, hogy igen, vállalkozok, adózok, ez a dolgok rendje. Ha nekik ez bejön, és alkalmazottakat tudnak felvenni, akkor jó eséllyel ugyanígy folytatják nagyban is. Hosszú távon ennek az egész ország gazdaságára jó hatása lesz.

shutterstock_538621282.jpg

Enikő:

Az is nagy előnye a katás egyéni vállalkozásnak minden más vállalkozási formával szemben, hogy mindig az aktuális élethelyzetünkhöz tudjuk igazítani. Ha épp kapunk egy jó állásajánlatot, amit elfogadunk, akkor a saját vállalkozásunkba kevesebbet kell majd adóznunk, hiszen azt már csak mellékállásban fogjuk csinálni. De úgy is dönthetünk, hogy szüneteltetjük, ha épp nem tudunk vele foglalkozni, így adóznunk sem kell arra az időszakra. Ez óriási rugalmasságot biztosít, amit semmilyen más gazdasági formában nem kaphatnának meg.

Tapasztalataitok szerint kik azok akik eddig a katát választották?

Szabolcs:

Elsősorban a szolgáltatási szektor ált át pl. a grafikusok, programozók, fordítók, újságírók.

Enikő:

Ezen felül  a nyelvtanárok, kozmetikusok, fitness termekben óraadó edzők. De vannak akik saját készítésű termékeket árulnak ebben a formában. Tényleg nagyon széles a tevékenységi lista a katások körében.

KATA VÁLTOZÁSOK 2017

 

  • A nevelőszülői státusz főállásnak számít, ezért a KATA adóteher számukra havi 25.000 Ft
  • 6-ról évi 12 millióra emelkedik az a bevételi határ, amely felett 40% extra adóteher megfizetése szükséges
  • A KATA megszüntetése után már csak a folyó évben és az azt követő 12 hónapban nem lehet újra KATA alany valaki

2017 nagy változása volt, hogy 6 millió forintról 12 millióra emelkedett a kata bevételi határa.

Enikő:

Igen, a 2017-es év nagy pozitívuma, hogy átáll a KATA a 12 milliós éves árbevételi határra. Itt érdemes odafigyelni, hogy az alanyi adómentes, azaz amikor áfa nélkül számlázunk, annak a határa 8 millió. Efelett már áfá-s számlákat kell kiállítanunk, annak minden adminisztrációs velejárójával együtt: áfaelszámolást kell készíteni és áfabevallást kell beadni havonta.

Szabolcs:

Ezzel a szabályozással egy nagyon jó lépcsőzetes fejlődési lehetőség jött létre. A 8 és 12 millió közötti rész kiváló megoldás lesz arra, hogy a vállalkozók számára legyen egy átmeneti fázis. Ha valaki eléri az évi nyolcmilliós bevételt, az már nem annyira pici. Ekkor már lassan el kell kezdeniük “vállalkozásként viselkedni”. Itt még csak egy kis lépést kell megtenni a számlázásban, és ha még tovább növekszik a bevétel, akkor ismét egy kisebb lépésben kell átállni cégszerű működésre. Így csak a növekedéssel arányban nőnek az adminisztrációs- és adóterhek és minden ami ezzel jár, és nem rögtön a vállalkozás indításánál szakadnak ezek a vállalkozó nyakába.

Mik a KATA határai? Mikor van az, amikor a KATA nem jó választás vagy inkább érdemes más megoldás után nézni?

Enikő:

Az egyik legnyilvánvalóbb korlátja az a 12 milliós bevételi határ. Ha efeletti bevételt termelünk, akkor lehet érdemes valami más gazdasági forma után nézni. Ha alkalmazottaink lesznek vagy jelentős költségeket szeretnénk elszámolni, akkor is érdemes konzultálni egy könyvelővel, hogy milyen egyéb megoldások lehetségesek.

Miért indítotok online képzést a KATÁ-ról?

Szabolcs:

Amikor felszámoltam a cégemet és katás lettem  kerestem egy könyvelőt magamnak. Akkor még úgy álltam hozzá, hogy “ha vállalkozó vagy, legyen könyvelőd”. Vele beszélgetve valahogy feljött az, hogy az összes katás vállalkozó ismerősöm retteg az adózástól. Kissé eltorzult képük volt erről, például hogy ha esetleg elcsúsznak egy befizetéssel akkor kommandósok fogják rájuk rúgni az ajtót és eltiltják a vállalkozástól öt évre. Sokan élik meg ezt félelemmel, ami nem egészséges. Az egész KATA lényege, hogy az adózás helyett a vállalkozásoddal foglalkozhass, mert abból lesznek ügyfelek, abból lesz bevételed, az viszi előre a gazdaságot és az egész országot.

shutterstock_380434249.jpg

És abból tudsz adózni…

Így van! Főleg, ha tovább tudsz növekedni. Akkor ezen ő jót nevetett, mondván, hogy a KATA annyira egyszerű. Ekkor merült fel bennem, hogy ha ennyire egyszerű akkor mi lenne, ha a katásoknak készítenénk egy olyan anyagot vagy képzést amiből mindent megtanulhatnak a KATA vállalkozás indításáról, teendőikről egy helyen, egy átfogó tanagyagba szerkesztve.

Egy korszerű konstrukciót akartam kitalálni. Ezért döntöttem úgy, hogy az egésznek az alapja egy videótanfolyam lesz, amit gyorsan és olcsón meg tudnak nézni, meg tudják könnyedén érteni mi mit jelent és hogy mi hogyan működik.

A videótanfolyam elvégézésvel nem lesz szükségük könyvelőre, annak nem kell havidíjat fizetni, és nem kell éjszaka rettegniük attól, hogy jönnek a kommandósok. Mert pontosan tudják, hogy mit kell csinálniuk, és azt megteszik. Ez volt az alapötlet, de készítettünk egy kis online felmérést is, hogy megtudjuk, mi az, ami az embereket leginkább érdekli. Nagyon sokan kitöltötték, ami egy erős visszajelzés volt arról, hogy erre van igény. És olyan témákat is javasoltak, amire magunktól nem gondoltunk. Ilyen például a nyugdíj kérdése, ami egyre égetőbbé válik. A vállalkozó úgy van vele, hogy “kifizettem az adót, király, most már tiszta vagyok” de itt még nincs vége a sztorinak, mert ebből még igen kicsi nyugdíj lesz. GYES-GYED, egyetemi hallgatók... Kedvenc kérdésem az volt, aki magyar állampolgár, külföldi lakcímmel, de valójában az év felét utazással töltöm - lehetek -e így katás? Ugyanis sokan vannak akik külföldön vagy külföldre dolgoznak. Ezeket mind feldolgozzuk.

Enikő:

Szabolcs adja az informatikai hátteret, én a szakmai részét vizsgálom felül. Ez egy technikai útmutató lesz, szó szerint. Onnantól kezdve, hogy vállalkozni akarsz, végigvezet az összes lépésen, hogy hogyan lehetsz KATA alany, és ha megvan, akkor utána mit kell tenned.

Szabolcs:

De nem szárazon. Mi eléggé rámentünk annak a kommunikálására, hogy ettől az egésztől egyáltalán nem kell félni. A videó formátum azért jó, mert teljes képet ad, mindent elmagyaráz. De ha kérdés merül fel, azt is megválaszolja a közösségünk, az a többszáz, vagy idővel többezer ember, aki átesett azon a helyzeten, amiről kérdezni akarsz. Egy olyan modellt dolgozunk ki, amelyben folyamatosan megkapja a vállalkozó azt, amire szüksége van, tehát nem kell utánajárni. Mindig értesülni fog minden változásról, fejleményről, illetve az alap tananyag összerakása után a különösebb, egyedibb témákat lefedő részegységeket is kidolgozzuk, és ezeket folyamatosan kapják majd azok, akik megvásárolták az alap csomagot. És ott van Enikő és csapata, aki a speciális esetekre is megbízhatóan válaszolni tud.

Ezen felül személyesen is találkozhatnak velünk, legközelebb március 11.-én a Google Grundon megrendezésre kerülő Freelancer Fesztiválon, ahol külön terem lesz kimondottan a KATA vállalkozásnak szentelve. Itt személyesen is tudunk segíteni, ha van felmerülő kérdés.

Mit üzennétek azoknak akik most gondolkodnak egy ilyen vállalkozás indításában?

Szabolcs:

Merj belevágni, próbáld ki magad! A kata adózással minden eddiginél olcsóbban és könnyebben tudod ezt megtenni. Akár meglevő munkád mellett is el tudod kezdeni,  így még kisebb a kockázat. Mindezt teljesen fehéren, legálisan, félelemmentesen. Nagyon jó érzés és izgalmas saját vállalkozáson dolgozni, nagyon motiváló. Nem beszélve arról, hogy ha működik akkor remek bevételi forrást fog jelenteni neked.

A bejegyzés trackback címe:

https://kkv.blog.hu/api/trackback/id/tr9312115111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása