7 tanács a vállalkozásod rezsicsökkentéséhez!

Számos aranyszabályt ismerünk arról, hogyan figyeljünk oda az energiafogyasztásra. Ezek arra jók, hogy rosszul érezzük magunkat, amikor rájövünk, hogy nem tartottuk be őket. Ennek vége: most összeszedtük néhány egyszerű tipp formájában, hogyan spórolhatsz mérhető százalékokat a munkaköltségeiden!

1_10.jpg

Az alábbiakat nem kell észben tartani: csináld meg és kész! A többségükkel hamar megvagy, a hatásukat azonnal éreztetik, nekünk meg ráérsz megköszönni később.

1. Fényt le!

Nézd át az irodában / üzemben, hogy mindenhol a szükséges minimumteljesítményen világítanak -e a lámpák! Győződj  meg róla, hogy valóban nem ég sehol fény, ahol és amikor nem szükséges. A közös használatú, vagy ritkán látogatott helységekbe rakj mozgásérzékelős kapcsolót, így az emberi tényezőt kiiktatod a rendszerből. A lámpaburákat is tisztítsd le időnként, és persze használj energiatakarékos izzókat.

2. Több fényt!

A világítást minimalizálni akarjuk, de a természetes fényből legyen minél több! Ezért fontos a fehér fal és a tiszta ablak, minden régi tradíciónak van gyakorlati értelme: nem csak a tisztaságunkkal akarunk villogni: ez sokat segít a természetes fény felhasználásában.

3. OFF!

Az elektronikai eszközök többségét áramtalanítani kell, nem csak kikapcsolni. Egyes kutatások szerint egy fénymásoló éjszaka annyit fogyaszt, mintha 1500 másolatot készítene. A könnyű áramtalanításhoz használj elosztókat! Legyen minden kikapcsolható dolog egybekötve, és akkor azzal a jó érzéssel nyomhatod meg a nagy piros gombot a nap végén, hogy mennyit spórolsz ezzel az egy mozdulattal. Profi tipp: a hűtőt és a szervert ne ide kösd be azért!

2_11.jpg

4. Szabályozd a hőt!

Ha a fűtést 1 fokkal le, a kondit pedig 1 fokkal feljebb állítod, az átlagosan 6% energiamegtakarítást jelent. Persze nem kell megfagyni, se megsülni, de sokat jelent, ha te és a kollégáid nem ész nélkül csavargatják a termosztátokat. Gondold át, pontosan mennyire meleg is legyen az a melegvíz, ami a csapból folyik. Talán 50 fok is elég? 45? És persze győződj meg arról, hogy biztosan nincsen olyan fűtő vagy hűtő berendezés a telepen, ami egy jelenleg kihasználatlan helységben működik.

5. Karbantartás

A légkondi szűrőinek tisztítása azért fontos, mert ha koszosak, akkor a klíma több energiát ad le azért, hogy ugyanazt a hatást kifejtse (aztán végül tönkre is megy). Ez minden légszűrőre igaz, ugyanezért kell évente többször kitakarítani a számítógépek belsejét is például.

6. Költs a hatékonyságra!

Olyan ütemű a technikai fejlődés, hogy gyakorlatilag mindig megéri az aktuálisan elérhető leghatékonyabb, legjobb besorolású berendezést megvenni. Ha túl nagynak érzed az árkülönbséget, akkor legalább azt tedd meg, hogy utánaszámolsz, hogy hány év alatt hozná be a drágább kütyü az árát a kisebb fogyasztása révén, mielőtt lemondasz róla.

4_9.jpg

7. Monitorozz!

Ez is egy olyan szokás, amire “senkinek nincs ideje”, és mégis nagyot lehetne nyerni vele. Kövesd nyomon az energiafogyasztás alakulását! Amikor látni fogod az értelmét, és elkezdenek pörögni a szemed előtt a dollárjelek, ha érezhetően elkezd visszaesni a fogyasztás, akkor egyből rá fogsz kattanni, csak odáig kell eljutni valahogy. És persze képben kell lenned azzal kapcsolatban is, hogy mi a helyzet a piacon, hogyan kaphatsz árkedvezményt az áramból: ha mondjuk vannak a boltod tetején napelemek, vagy éjszakai áramot használsz . Ne csak a fogyasztási oldalt optimalizáld, nézz utána, tudsz-e olcsóbban szerezni energiát!

Ez a poszt a STEEEP program, és a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara segítségével készült. Köszönjük a hasznos infókat, hamarosan újabb energetikai tippekkel jelentkezünk a KKV Blogon!

A bejegyzés trackback címe:

https://kkv.blog.hu/api/trackback/id/tr9012033177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása