Freelancer Fesztivál Budapesten!

A “szabadúszó” kissé megkopott fogalma, és az idegenül csengő “freelancer” kifejezés sem készít fel bennünket, magyarokat arra a globális trendre, hogy a munkavállalók egyre nagyobb része ér el szakmai sikereket önállóan szolgáltató vállalkozóként . Nem igazán elismert, sőt, alig ismert ez a réteg, pedig a gazdasági súlyuk már tagadhatatlan, és övék a jövő. Miért és hogyan? Erről fog szólni a Freelancer Feszt a Grundon, Budapesten.

1_20.jpg

Az EFIP (European Forum of Independent Professionals) tavaly közzétett, az EU 28 országában végzett kutatása alapján 24%-kal nőtt a független szakemberek száma az Európai Unióban 2008-2015 között.

Azaz negyedével, hét év alatt.

A közel 10 millió főt számláló munkavállalói réteg az EU egyébként kismértékben csökkenő munkaerőpiacának jelenleg 4%-át teszi ki. Képviselői jellemzően magasan képzettek és kiváló szakmai képességekkel rendelkeznek, így a szerepük a gazdasági fejlődésben megkérdőjelezhetetlen.

A munka világa változóban van, ahogy erre a Vállalkozói Blogon folyamatosan felhívjuk a figyelmet. A céges alkalmazotti létben is teljesen megszokottá kezd válni, hogy évente cserélünk pozíciót, és már ritkaság, ha 3-4 évnél többet töltünk ugyanannál a munkaadónál. Ma már nem annyira egy vállalathoz szegődünk el, mint inkább bizonyos projektekben veszünk részt.

A folyamatos személyes jelenlét a szellemi munkavégzésben egyre kevésbé nélkülözhetetlen a digitális technikai lehetőségek miatt, ezért egy rögzített fizikai hely és munkakör helyett egyre többen inkább önállóan kamatoztatják a szakértelmüket, több különböző üzleti partnerkapcsolatot fenntartva, oly módon szervezve magánéletüket és karrierjüket, ahogyan az számukra optimális.

Könnyű hájpolni ezt a jelenséget. A szabadságot, elviekben, mindenki szereti. Ki ne lelkesedne az “otthoni” munkavégzésért, sőt, dolgozhatunk akár világutazás közben, divatos "digitális nomád" életformában is, ha ennek költségeit fedezni tudjuk távmunkánkból.

2_18.jpg

A Freelancer Fesztivál szervezői szerint “a függetlenség, önállóság, az ötleteink megvalósítása, a képességeink kibontakoztatása természetes emberi igények, amelyek a nagyszüleinkben is munkálkodtak, de lehetőségek híján a többség a meglévő rendszerekhez és keretekhez alkalmazkodott. A 21. század fénysebességgel változó világában azonban egyre erősebb ez az igény, párosulva egy tartalmasabb életre való vágyakozással és az aktív órák fölötti nagyobb fokú rendelkezéssel.”

A kínálat mellett a kereslet is növekszik a függetlenek iránt. Egyre több vállalat szervezi ki projektalapon bizonyos tevékenységeit, amelyeket országhatártól függetlenül, rugalmas időbeosztásban lehet elvégezni. Emellett egyre nagyobb az igény a megfizethető, de színvonalas tanácsadás iránt, akár személyes témákban (coaching, készségfejlesztés, szépség, egészség), vagy üzleti vonalon (marketing, HR, pénzügy). Ez az iparág számos jól képzett, tapasztalattal rendelkező volt alkalmazottat vonz egy rugalmasabb, függetlenebb, reményeik szerint boldogabb karrierút felé.

Magyarországon egyelőre kevesebb szó esik arról, hogy a független szakemberek milyen mértékben fogják átalakítani a munka világát, de arra számos jel utal, hogy számuk hazánkban is növekszik. Többek között az úgynevezett coworking, vagy közösségi irodák megjelenése, amelyek főként kisvállalkozóknak és független szakembereknek nyújtanak rugalmas, testreszabott irodabérleti lehetőségeket. 2008 óta több mint 30 ilyen iroda nyílt Magyarországon, többek között a Kaptár, a konferencia szakmai partnere, amely világszinten is bekerült a legjobb coworking irodák közé. A szabadúszó egyéni vállalkozók kedvelt adózási formáját, a KATÁ-t választók száma is meredeken növekszik, 2017 év végére pedig várhatóan közel 200 000 katással lesz színesebb a hazai vállalkozói paletta.

Ezekre a jelenségre hívja fel a figyelmet a 2017. március 11-én, szombaton, a budapesti Grundon első alkalommal megrendezésre kerülő Freelancer Festival, ahol a hazai független munkaerőpiac szereplői egy rendhagyó konferencia keretében osztják meg gondolataikat, tapasztalataikat a résztvevőkkel.

Az egynapos rendezvény délelőttjén közösségi iroda alapítók, fiatal vállalkozókat és startupokat mentoráló szervezetek vezetői és modern gondolkodású szakemberek világítanak rá a hazai helyzetre, majd a délután során 12 független vállalkozó osztja meg történetét, sikereit és bukásait.

A Freelancer Fesztivál valószínűleg az első szakmai rendezvény Magyarországon, melyet a szabadúszóknak, az életforma iránt érdeklődőknek szerveznek - jó eséllyel hagyományteremtő, emlékezetes találkozó lesz.

A Vállalkozói Blog is ott lesz, készítünk beszámolót - és reméljük, minél több olvasónkkal is találkozunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://kkv.blog.hu/api/trackback/id/tr1812268066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.